هبلكس بتن سبك يا بتن هوادار اتوكلاوي
هبلكس بتن سبك يا بتن هوادار اتوكلاوي
هبلكساز مسائل و دغدغه هاي مهم مهندسان عمران در امر طراحي، محاسبه و ساخت پروژه هاي عمراني وزن سازه به منظور پايداري بهتر در برابر نيروي زلزله است. ازآنجائيكه امروزه تمامي ساختمان ها به صورت اسكلت فلزي و يا بتوني اجرا ميشوند. پارتيشن ها و ديوارهاي داخلي فقط نقش جدا كننده فضا را برعهده دارند و هرچه مصالح بكاررفته شده دراين اجزا سبك تر باشد تاثير مستقيمي در كاهش وزن سازه دارد.
از اين رو جايگزيني آجرهاي هبلكس بجاي آجرهاي معمولي و سفال بسيار تاثير گذار ميباشد.
نكته قابل ذكر در مورد اين آجرها وزن مخصوص پايين آنها است. بطوريكه اگر اين آجرها را بر روي سطح آب قراردهيم به ته آب فرو نرفته و برروي سطح آب قرارميگيرد.
در دنياي پيشرفته امروزي و با توجه به پيشرفت هاي صورت گرفته در زمينه هاي مختلف علمي، صنعت بتن دچار تحول گرديده است، توليد بتن سبك هبلكس حاصل همين پيشرفت ها ميباشد.
بتني كه علاوه بر كاهش بار مرده ساختمان از نيروي وارد به سازه در اثر شتاب زلزله مي كاهد. بتن سبك با توجه به ويژگي هاي خاصي كه دارد داراي كاربردهاي مختلف ميباشد كه برحسب وزن مخصوص و مقاومت فشاري آن تفكيك ميشود.
با گسترش استفاده از بتن سبك در سراسر دنيا بويژه در كشورهاي پيشرفته و شكل گيري آيين نامه هاي اجرايي آنها متاسفانه اين نوع بتن كه داراي قابليت هاي منحصر به فردي ميباشد در كشور ما ايران هنوز ناشناخته باقيمانده است.
YTONG, HEBELEXهبلكس نام تجاري است كه براي بتن هوادار اتوكلاوي (Autoclaved Aerated Concrete - AAC) توليد شده در اروپا قرارداده اند كه همان بتن سبك، بتن گازي سبك يا متخلخل ميباشد و در سال 1924 ميلادي توسط يك مهندس آرشيتكت سوئدي اختراع و به جامعه مهندسي معرفي گرديد.
اين بتن هم اكنون در اروپا و آمريكا به نام هاي تجاري YTONG و يا HEBELEX ارايه ميشود. ساخت اين محصول به روش اختلاط و پخت مواد اوليه انجام مي گيرد.
حدود 60% وزني مواد اوليه سنگدانه سيليسي ميكرونيزه شده با خلوص بالاي ٨٠% ميباشد و اين ميزان سيليس غير قابل جايگزيني با ساير سنگدانه هاي ديگر ميباشد.
مصرف سيمان نيز كمتر از ١٠٠ كيلوگرم در هر مترمكعب ميباشد.
پودر اكسيد آلومينيوم مورد استفاده با دانه بندي تعريف شده و مخصوصي ميباشد.
لازم بذكر است بكارگيري سيليس از معادن و خردايش (خرد كردن) آنها تا حد زيادي توليد را غير اقتصادي مي نمايد، در نتيجه كنترل كيفيت سيليس در خط توليد نياز به بررسي بيشتري دارد.
هبلكس مخلوطي از سيليس، سيمان، آهك و پودر آلومينيوم درحرارت ۲۰۰ درجه سانتي گراد و فشار ۱۲ اتمسفر در اتوكلاوها پخته و به قطعات مورد نياز ساختماني بريده ميشود. توليد بلوك هبلكس در
صنعت ساختمان ايران در سال 1367 توسط مرحوم علي اكبر بجستاني بنيانگذاري و شروع شده است.
اين محصول امتيازات ويژه اي نيز نسبت به ديگر مصالح دارد از جمله اين كه عايق مناسب حرارتي و صدا ميباشد، در برابر فشار مقاوم است، با ابزار معمولي به آساني بريده ميشود و ميتوان آن را به هر شكل تراشيد، سوراخ كرد و يا تغيير شكل داد.
در موقعيت كنوني بتن سبك يا هبلكس بهترين ماده براي ساخت ساختمان هاي كوچك و بزرگ مسكوني، خدماتي، صنعتي و كشاورزي بويژه در مناطق زلزله خيز ميباشد.
روش توليد هبلكس (HEBELEX)
سيليس از مهمترين مواد اوليه بتن سبك هبلكس ميباشد و از معادن داخل كشور تهيه ميشود، آهك نيز بصورت فرآوري شده و پخته شده به داخل كارخانه حمل مي گردد.
در خط توليد بتن سبك يا هبلكس ۳ سيلوي نگهداري مواد اوليه وجود دارد كه عبارتند از : سيلوي سيليس، سيلوي آهك و سيلوي سيمان، كه مواد اوليه پس از نگهداري در اين سيلوها به تدريج وارد خط توليد ميشوند. سيليس، آهك و سيمان بوسيله الواتورهاي مخصوص از سطح زيرين سيلوها به داخل آنها منتقل و درمدت زمان مشخص وارد خط توليد ميشوند.
در نخستين مرحله از توليد بتن سبك، مواد اوليه شامل سيليس و آب در آسياب شماره 1 بصورت دوغاب يا گل در آورده ميشود و در آسياب شماره 2 مواد مورد مصرف شامل سيليس، آهك و سيمان بصورت خشك پس از توزين مخلوط ميشوند و در واقع دو آسياب در اين مرحله وجود دارد آسياب شماره 1 (آسياب مواد تر) و آسياب شماره 2 (مواد خشك) كه پس از مخلوط شدن و فرآوري، مواد به محل قالب ريزي انتقال داده ميشوند.
پيش از آنكه مواد به قسمت قالب ريزي انتقال يابند بدقت توزين شده و در ميكسرهاي مخصوصي در مدت زمان لازم و مشخص مخلوط ميشوند. در اين بخش ۳ نوع مواد اوليه وجود دارد كه توزين نهايي مواد در آنها انجام ميشود. هر ۳ نوع مواد شامل آهك، سيمان و سيليس در اين بخش توزين شده و وارد آسياب هاي خشك و تر ميشوند
مرحله بعدي كار مرحله قالب ريزي مواد است كه مواد مخلوط شده در داخل قالب هايي كه هر كدام تقريبا ۳ متر معكب گنجايش دارند ريخته ميشوند.
مخلوط متناسب از سيليس، آهك، سيمان و آب كه با شيوه اي هماهنگ در ميكسرها عمل آوري شده است نيمي از حجم قالب ها را پر مي كند. اين مواد پس فعل و انفعالات شيميايي در زماني مشخص بصورت قالب هاي مورد نظر در مي آيند اين زمان حدود 3.5 ساعت به درازا مي كشد. اينك زمان آن رسيده است تا قالب هاي توليدي را به خط ريخته گري انتقال دهند. اين قالب ها بوسيله شيفتر به خط ريخته گري كارخانه برده ميشوند تا اين مرحله از كار انجام شود.
قالب هاي توليدي را بامازوت، اندود مي كنند تا در مرحله ريختهگري چسبندگي ايجاد نشود.
بدليل فعل و انفعالات شيميايي در مرحله قالب ريزي، مواد اوليه حرارتي حدود ۷۰ درجه سانتي گراد توليد مي كنند.
Autoclave, اتوكلاو
ميزان حرارت موجود و آمادگي قالب ها براي خط برش بوسيله متخصصان كارخانه اندازه گيري ميشود تا پس از اعلام آمادگي قالبها به خط برش منتقل شود.
بعلت تغييراتي كه ميتواند در مواد اوليه رخ دهد، اين مواد پيش از ورود به خط، كنترل شده و آزمايش هاي شيميايي روي آنها انجام ميشود و پس از ورود به خط نيز بنا به كيفيتي كه درون قالب ها دارد، تحت آزمايش و كنترل كيفي قرار مي گيرند.
در اين بخش از كارخانه سطح خارجي قالب ها برداشته ميشود تا يك سطح هموار و مشخصي از تمام قالب ها نمايان گردد در اين قسمت ديوارهاي جانبي قالب ها جدا و از واگن ها جدا ميشوند و آنگاه به بخش برش انتقال مي يابند. در اين بخش پس از ديواره برداري از قالب ها، ابتدا برش هاي عرضي به قالبها داده ميشود و آنگاه با دستگاههاي برش و با دقت و توجه خاص كاركنان و متخصصان كارخانه برش هاي طولي قالب ها انجام خواهد شد. اندازه برش هاي طولي و عرضي قالب ها بسته به تقاضاي مصرف كنندگان و بازار مصرف آن دارد كه قابل تنظيم و تغيير خواهد بود.
پس از مرحله برش، قالب ها بر روي واگن هاي مخصوصي قرار مي گيرند تا به بخش بلوكي كه مرحله پخت قالب هاست انتقال يابد.
قالب هاي هبلكس در مرحله پخت وارد اتو كلاوها ميشوند و در حرارت ۲۰۰ درجه سانتي گراد و با فشار ۱۲ اتمسفر پخته و عمل آوري مي گردد.
قالب ها در اتوكلاوها و پخت كامل به بخش بار انداز محصولات آماده تحويل انتقال مي يابند تا به تدريج به بازار مصرف عرضه شود.
مشخصات فني بتن سبك اتوكلاوي - هبلكس
وزن مخصوص
هر متر مكعب داراي 650 الي 750 كيلوگرم ميباشد كه برابر يك سوم تا يك چهارم وزن بتن ميباشد. (بسته به نوع مصالح و مواد اوليه و نوع تجهيزات توليد متفاوت است و هم اكنون توسط دستگاه هاي جديد و مرغوب تر امكان تهيه با دانيسته كمتر نيز وجود دارد)
مقاومت فشاري
25 تا 35 كيلوگرم بر سانتيمتر مربع ميباشد كه امكان افزايش آن بر حسب امكانات توليد كننده و نوع سفارش مشتري و مشخصات فني مورد نياز نيز براي توليد كننده امكانپذير ميباشد.
اجرا و نصب
كار كردن با بلوك سبك هبلكس بسيار آسان است، ميتوان آن را بر اساس نياز در محل مورد استفاده بوسيله اره برش داد، براحتي ميخ در آن كوبيد و يا مسير تاسيسات برقي و تاسيسات مكانيكي را به راحتي در آن ايجاد نمود.
برش آسان هبلكس
مقاومت حرارتي
مقاوت بسيار بالاي هبلكس از بارزترين مزاياي آن ميباشد به عبارتي هبلكس در مقابل آتش و شعله هاي مستقيم ضريب حرارتي برابر 0.17 W.m2k را دارا ميباشد.
نمودار مقاومت حرارتي هبلكس
ابعاد
بلوك هاي بتن سبك هبلكس در ابعاد 60*25*10، 60*25*15، 60*25*20، 60*25*25 و 60*25*30 سانتيمتر ارايه ميشوند كه اين ابعاد بسته به نياز و سفارش قابل تغيير نيز ميباشد.
مزاياي فني بلوك هاي بتن سبك هبلكس (HEBELEX)
سبكي وزن، عايق حرارات و برودت، عايق صدا، استحكام و پايداري در مقابل زلزله و آتش سوزي، حمل و نقل آسان و با صرفه، اجراي سريع از مهمترين و بارزترين مزاياي بلوك هاي هبلكس ميباشد.
با توجه به مبحث 18 و 19 آيين نامه مقررات ملي ساختمان به منظور محاسبه ايمني ساختمان ها در برابر زلزله، بكارگيري مصالح سبك وزن، مناسبترين و باصرفه ترين شيوه براي افزايش ايمني ساختمان ها ميباشد بطوريكه بلوك هاي هبلكس تامين كننده اين مزيت فني است.
يك متر مكعب بلوك هبلكس در حدود 600 الي 700 كيلوگرم وزن دارد كه برابر 866 عدد آجر به وزن 1750 كيلوگرم ميباشد. در صورتيكه سايز متداول و رايج بلوك هبلكس كه ابعادي برابر 60*25*20 ميباشد مطابق ابعاد با 26 عدد آجر ميباشد اما از نظر وزن تنها با 10 عدد آجر برابر بوده و يك كارگر به راحتي ميتواند آن را حمل، جابجا و سريع هم نصب نمايد.
ملات مصرفي در اجراي بلوك هاي هبلكس برابر 25% ملات مورد مصرف در ديوار آجري به همان مشخصات ميباشد و ملات مصرفي در بلوك هاي هبلكس از عيار كمتري نسبت به ملات مصرفي آجر برخوردار ميباشد. به عنوان مثال براي اجراي يك ديوار با آجر به 100 كيلوگرم سيمان نياز باشد همان ديوار از بلوك هبلكس تنها به 15 كيلوگرم سيمان نياز دارد.
همچنين بارگيري و حمل بوك هاي هبلكس كه در قالب هاي 3.15 متر مكعبي بسته بندي نوار تسمه كشي ميشوند با استفاده از جرثقيل فكي و تريلي كفي به راحتي و با هزينه كمتري صورت ميپذيرد. يك تريلي 9 پالت بزرگ هبلكس برابر 28.38 متر مكعب را حمل مي نمايد.
مزاياي اقتصادي بلوك هاي هبلكس
پروژه هاي ساختماني با استفاده از بلوك هاي هبلكس با در نظر گرفتن سرعت اجرا، نيروي اجرايي كمتر و مصرف ملات كمتر و همچنين كاهش زياد بارهاي وارده به سازه به دليل وزن كم ديوارهاي از نوع بتن سبك هبلكس موجب كاهش ابعاد سازه ميشود كه خود صرفه جويي قابل ملاحظه اي را در هزينه مصالح مصرفي موجب مي گردد.
عايق بودن هبلكس در برابر گرما، سرما علاوه بر صرفه جويي چشمگيري كه در فضاهاي تاسيساتي و سطح حرارتي برودتي موجب كاهش قابل ملاحظه در مصرف انرژي لازم براي سرمايش و گرمايش ساختمان در آينده خواهد شد.
دستور العمل اجرايي
كادر اجرايي
كاركردن با بلوك هاي بتن گازي سبك هبلكس نياز به تخصص خاصي ندارد، با توجه به ابعاد و سهولت كار با هبلكس سرعت اجرا نيز نسبت به آجر و سفال تا دو الي سه برابر افزايش مي يابد.
ملات مورد نياز
همان ماسه و سيمان ميباشد و با توجه به اينكه بلوك هاي هبلكس يك نوع بتن سبك ميباشد و همگوني كاملي با ملات ماسه و سيمان دارد ميتوان نسبت تركيب را به پنج يا شش به يك تبديل و در مصرف سيمان صرفه جويي بيشتري نمود در مواردي كه تيغه بندي ها مورد اجرا با آب و رطوبت در تماس و ارتباط نباشند (مانند ديوارهاي اتاق خواب) ميتوان از ملات گچ و خاك (به لحاظ صرفه جويي اقتصادي) نيز استفاده نمود.
جذب آب
با توجه به ابعاد و متخلخل بودن بلوك هاي بتن سبك هبلكس رطوبت و نم توسط اين بلوك ها منتقل نميشود.
نكته: در عين اينكه بلوك هاي هبلكس رطوبت و نم را منتقل نمي كنند ولي در سطح بلوك آب بيشتري را نسبت به مصالح مشابه جذب ميكند، لذا در زمان استفاده از اين بلوك ها بايد نكات زير را رعايت نمود:
1- قبل از اجرا بلوك هاي هبلكس ميبايست كاملا خيس شوند.
2- ملات مصرفي را نيز بايد با دقت بيشتري تهيه نمود.
3- بعد از اجرا به ديوارها آب داده شود.
اندود گچ و خاك
با توجه به سطح صاف و صيقلي هبلكس نسبت به ساير مصالح (در صورت اجراي صحيح ديوارهاي) به اندودي بيش از 1 الي 2 سانتيمتر نياز نخواهند داشت يعني در هر طرف 0.5 الي 1 سانتيمتر.
نصب تاسيسات و نما سازي
مانند ساير مصالح ميباشد و چنانچه به صورت صحيح اجرا شود با مشكلي روبرو نخواهد شد.
منبع :http://www.civilmaster.ir/fa/
برچسب: ،